Ammattitaidostaan pitää uskaltaa olla ylpeä

Keudan eli Keski-Uudenmaan ammattiopiston Keravalla sijaitsevaan tunnelmalliseen lounas- ja tilausravintolaan ovat löytäneet tiensä koululla vierailevat ulkomaiset ryhmät ja kotimaiset hyvän ruoan ystävät. Kokki-opiskelijat saavat näin tärkeää työkokemusta koululla aidossa ympäristössä ravitsemisalan yrityksissä suoritettavien työssäoppimisjaksojen lisäksi.

Lue lisää...

Ruokapalvelut vaikuttavat ruokakulttuuriimme

Ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelän mukaan ruokapalvelujen merkitys ruokakulttuurin muovaajana on ollut todella tärkeä.

-Yksi hyvin konkreettinen esimerkki on mielestäni ”salaatin” – erilaisten raakojen kasvisten – vakiintuminen osaksi suomalaista kunnon ateriaa.

Lue lisää...

Uusien osaajien tukeminen on tärkeää

Herkkuammatti-kampanjan yhteistyökumppanina toimiva Electrolux Professional Oy on mukana useissa hankkeissa, jotka tuovat esille ravitsemisalan ammattiin opiskelevien ja nuorten ammattilaisten osaamista. Johtaja Jarmo Huuhtanen pitää tulevien ammattilaisten tukemista tärkeänä, sillä ammattitaitoinen ruoanvalmistus vaatii tekijöitä ja tulevaisuudessa myös uudenlaista osaamista.

Lue lisää...

Ravitsemisala tutuksi kampuspäivässä

Mitä kokki tekee sairaalassa? Entä ravitsemusterapeutti? Tällä otsikolla esitteli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ravitsemispalveluista vastaava Ravioli toimintaansa 20.3.2012 järjestetyssä Meilahden kampuspäivässä tutkimuskeskus Biomedicumissa.

Lue lisää...

Ruoan ammattilainen arvostaa kouluruokaa

Viihtyisässä Bistromat-ravintolassa haudutellaan ja keitellään lähiseudun raaka-aineista perinteistä kotiruokaa, jota kodeissa ei nykyisin ehditä arjen kiireessä tekemään. Ravintoloitsijat ja itsekin kiireiset vanhemmat Päivi ja Marko Palovaara osaavat alan ihmisinä arvostaa suuresti sitä, että koulussa lapsille tarjoillaan päivittäin valmis ateria.

Lue lisää...

Kirkkonummi - kouluruokailun edelläkävijä

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ja ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki toteavat, että nykyajan kuntalaisille julkisten palvelujen laatutaso on tärkeää. Erityisesti kouluruokailusta ollaan kiinnostuneita ja Kirkkonummen ruokapalveluissa halutaan vastata asiakkaiden toiveisiin. Menestyvän palvelun toteuttamiseksi tarvitaan toimiva resepti: innostavaa ja yhteistyökykyistä johtamista, luottamushenkilöiden tukea ja aimo annos oman työn arvostamista. 

Lue lisää...

Suurkeittiö vai ravintolakeittiö?

Yrittäjä / chef Juha Niemiö on ravintola-alan huippuosaaja, joka on ansiokkaan uransa aikana työskennellyt mm. Hotelli Rosendahlissa, Helsingin Kaivohuoneella, Kulosaaren Casinolla ja Haikon Kartanossa. Lisäksi hänellä on takanaan parin vuosikymmenen kokemus alan kilpailutoiminnasta ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Niemiö vastaa työssään erilaisten tilaisuuksien ja suurten tapahtumien ruokatarjoilujen suunnittelemisesta ja johtamisesta.

Lue lisää...

Kokki-opiskelijoiden koulupäivä koekeittiössä


Helsingin palvelualojen oppilaitoksen opiskelijat olivat mukana Ideoi ikäihmiselle maistuva välipala –kilpailun reseptien testauksessa 5.10.2011 Unileverin koekeittiöllä Helsingin Vallilassa. Opiskelijoille erilainen koulupäivä oli mieleenpainuva kokemus ja vaihtelua normaaliin koulutyöhön.

Lue lisää...

Superfoodia vai itämerellistä ruokaa

Amerikassa terveellisen ruoan symbolina usein oleva parsakaali on ensimmäisiä superfoodeiksi nimettyjä. Myös monille marjoille ja kauralle sekä muille kokojyväviljoille ja rasvoille on soviteltu terveysruoan viittaa, mutta kukaan ei tohdi myydä mustikoita tällä merkinnällä varustettuna, vaikka aasialainen kuivattu goji-marja tai tumma suklaa nousevatkin yht'äkkiä halutuiksi, koska niillä on superfood-maine.

 

Lue lisää...

Kouluruokailu – kasvatusta, makuja ja vastuullista yhteistyötä

Nykyisissää säädöksissä ja suosituksissa kouluruokailu määritellään oleelliseksi osaksi koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Vuoden 2011 alusta voimaan tulleen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan kouluruokailun järjestämiseen ja tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan eri osallistujatahojen yhteistyötä ja koulun tehtäväkokonaisuuden ymmärtämistä. Myös oppilaiden osallistamista kouluruokailun suunnitteluun ja toteuttamiseen korostetaan aiempaa painokkaammin. Yli sata vuotta sitten aloitettu visionäärinen työ on säädöstasolla määritelty, mutta asioiden toteutuminen käytännössä ja koulun arjessa vaatii vielä paljon tekemistä.

 

 

Lue lisää...

Aikuiskoulutuksesta tukea työmarkkinoiden muutokseen

Raision aikuiskoulutuskeskus Timalin koulutuspäällikkö Riitta Niemelän mukaan hotelli-, ravintola- ja cateringalalla tarvitaan tulevaisuudessa entistä tehokkaampaa panostusta aikuiskoulutukseen, jotta työvoiman saanti palvelualan ammatteihin voitaisiin turvata.

Lue lisää...

Onko luomu terveellistä?

Luomu on alkanut vihdoinkin kehittyä Suomessa kuten monissa muissa maissa. Suomi on ollutkin tähän saakka entisten itäblokin maiden tasoa niin tuotannon kuin kulutuksen osalta sekä myös ruokaketjun toimijoiden suhtautumisessa luomuun. Luomua tutkitaan erittäin paljon. Näiden tutkimusten kautta pyritään näyttämään toteen luomun positiivisia vaikutuksia ympäristöön, tuotantoeläimiin sekä meihin ihmisiin. Eettisyys, turvallisuus ja ekologisuus on helppo ymmärtää, mutta miten on terveellisyyden kanssa?

Lue lisää...

Erityisruokavaliot ajan tasalle

Lahden kaupungin ruokapalveluista vastaavan Lahden Aterian tavoitteena on jatkossa erityisruokavalioiden ajantasaistaminen nykyistä tehokkaammin ja turhien erityisruokavalioiden karsiminen. Päivittäin valmistettavasta 20 000 ateriasta on erityisruokavalioiden osuus tällä hetkellä noin kahdeksan prosenttia.

Lue lisää...

Molekyyligastronomialla kohti nautinnollisia ruokahetkiä

Molekyyligastronomia on tieteenala, jossa tutkitaan ruokaa, ruoan valmistusta ja ruoasta nauttimista. Sen tavoitteena on nostaa ruoka ja siitä nauttiminen luonnontieteelliseksi tutkimuskohteeksi. Professori Anu Hopia Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta toteaa, että molekyyligastronominen näkökulma eri koulutusohjelmissa avartaisi elintarviketutkijoiden, ravitsemustieteilijöiden ja ravintola-alan ammattilaisten näkemystä ruoasta.

Lue lisää...

Menestyksen takana on monen alan osaajia

Helsinkiläinen ruokatalo Lagerblad Foods on toiminut kasvavalla vauhdilla jo reilut kymmenen vuotta. Yritys sai alkunsa kahden keittiömestarin unelmasta tarjota suurkeittiöille ja ravintoloille vanhan hyvän ajan ruokaa teollisesti valmistettuna.

Lue lisää...

Ruokakulttuurimme puolesta on tehtävä yhteistyötä

Keittiömestari Ulla Liukkonen on maakuntaruoan ja yhteistoiminnan puolestapuhuja. Hän toimii Suomen keittiömestarit ry:n puheenjohtajana ja on lisäksi aktiivisesti mukana ruokakulttuurin edistämistyössä Etelä-Karjalan alueella. Hän peräänkuuluttaa yhteistyön lisäämistä alan toimijoiden kesken suomalaisen ruokakulttuurin säilyttämiseksi.

Lue lisää...

Tuotekehittäjänä saa olla paraatipaikalla

Myllyn Paras Oy on suomalainen perheyritys ja pitkän linjan konkari mylly- ja pakesteleivonnaistuotteiden valmistajana. Hyvinkään pakastetehtaalla tuotetaan maukkaita raaka- ja kypsäpakasteleivonnaisia vähittäiskauppa- ja suurkeittiöasiakkaille.

Lue lisää...

Koulun kokki ehtii moneen

Kokki Janne Sandblomin eestiläisen nimen takaa paljastuu huumorintajuinen ja toimelias nainen. Mukavan työ etuna on säännöllinen työaika, joka mahdollistaa perheen yhteisen ajankäytön  ja omat mielenkiintoiset harrastukset.

Lue lisää...

Konsultin työssä reissataan ja sparrataan

"Lapsuuden haave opettajan ammatista jäi, kun rakkaus ruokaan ja ruuanlaittoon imaisi kesätyökokemuksien kautta mukaansa", kertoo pitkän linjan ruoka-asiantuntija Minna Dammert.  Nykyisessä työssään konsulttina hän kokee yhdistävänsä ruokaharrastukseen toiveet opettajuudesta .

 

Lue lisää...

Tulevaisuudessa asiakkaat ovat entistä laatutietoisempia

Mikkelin Ammattikorkeakoulussa opettajana toimiva Teija Taskinen on kartoittanut ”Modulaarinen ammattikeittiöiden tietomalli ” –hankkeen puitteissa ammattikeittiöalan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja uhkakuvia vuonna 2015. Miten hän kokee ja näkee tulevaisuuden tällä hetkellä?

Lue lisää...

Kokki unelma-ammatissaan

Vesa Keinänen, 31,  työskentelee lapsuuden unelma-ammatissaan. Opintojen jälkeen töitä on riittänyt ja nuoresta iästä huolimatta hänelle on kertynyt alalta jo yli kymmenen vuoden työkokemus.

Lue lisää...